Obol begärs i konkurs

Ett 40-tal fordringsägare har begärt det skandalomsusade Obol i konkurs. De kräver upp mot 100 miljoner kronor av finansbolaget, som tidigare sponsrat Basketligan och förvaltat flera hockeystjärnors pensionspengar.

Formellt är det Längmanska företagarfonden i Luleå som lämnat in den konkursansökan som ska behandlas på fredag. Fonden har förlorat 10 miljoner kronor på Obolkraschen.

– Vi gör det här gemensamt för att bolaget ska kunna försättas i konkurs för att tillgodose alla anmälda fordringsägare, säger advokat Ulf Nordekvist till TT.

Fordringsägarna hoppas att en konkurs ska underlätta möjligheterna för att få ut mer information om bolaget och kunna få tillbaka de pengar som huvudmännen bakom bolaget sannolikt stoppat undan.

Turerna kring Obol har varit många. Bolaget sponsrade bland andra Basketligan och basketklubbarna Plannja och Dolphins samt Luleå Hockey.

Hockeyspelarna Mikael Karlberg, Patrik Juhlin, Mikael Renberg, Vaclav Burda, Andreas Johansson, Fredrik Olausson och Jarmo Myllys har satsat pengar i Obol.

Bubblan brast hösten 2006 när några privatpersoner utan framgång försökte få tillbaka sina pengar. Ekobrottsmyndigheten inledde omgående en förundersökning som dragit ut på tiden då huvudmännen bakom bolaget Bo Johansson och Jan Saradlic flydde utomlands.

Ekobrottsmyndigheten har säkrat 11 miljoner kronor som fanns på ett konto i ett kanadensiskt förvaltningsbolag. Om det finns mer pengar att hämta är oklart.

Men det kan röra sig om mycket stora belopp då vissa kunder som satt in pengar i Obol inte vill skylta med sina namn, uppger statsåklagare Staffan Granefeldt för TT.