Luleå. Domkyrkan. Foto: Niklas Jälén

Underbetyg för kyrkans jämställdhetsarbete

Luleå stift fick komplettera sina jämställdhetsplaner på flera punkter för att de skulle leva upp till lagens krav. Det blev resultatet när JämO granskade 27 arbetsgivare inom Svenska kyrkan.

För ungefär ett år sedan inledde JämO en granskning av jämställdhetsarbetet inom Kyrkokansliet i Uppsala, de 13 stiften samt den största församlingen i varje stift.

Bristerna var särskilt stora inom tre områden: utvärdering av föregående års plan, åtgärder för att förhindra och förebygga trakasserier på grund av kön och sexuella trakasserier, samt arbetet för jämställda löner.

Luleå stift hade brister när det gällde att främja en jämn könsfördelning på arbetsplatsen och i arbetet för jämställda löner. Umeå stadsförsamlig brast bland annat i arbetet mot sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön. Ingen av dem hade utvärderat föregående års plan så som lagen föreskriver.

- Med sju miljoner medlemmar och 20 miljoner besök per år har Svenska kyrkan en central roll i samhället. Det ger Svenska kyrkan ett särskilt ansvar, skriver jämställdhetsombudsmannen Anne-Marie Bergström i en debattartikel i Kyrkans tidning idag där hon redovisar resultatet av JämOs granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista