Obol i konkurs: "Stor framgång"

Uppdaterad 15:20
Örebro tingsrätt har beslutat att försätta det skandalomsusade Obol Investment i konkurs. Fordringsägarna hoppas nu på mer insyn i företaget och att de kan få tillbaka sina investerade miljoner.

De kräver upp mot 100 miljoner kronor av bolaget, som tidigare bland annat sponsrat basketligan, Plannja och Luleå Hockey och förvaltat flera spelares pensionspengar.

Formellt var det Längmanska företagarfonden i Luleå som begärde Obol Investment i konkurs. Fonden har förlorat 10 miljoner kronor på Obolkraschen.

– Tingsrättens beslut är oerhört positivt och en stor framgång, säger Ulf Nordekvist som är en av de advokater som företräder fordringsägarna till TT.

– Vi kan nu tillsammans med konkursförvaltaren få större insyn i bolaget. Konkursförvaltaren har ju större möjligheter än vi som utomstående att få inblick i bolaget.

Formellt kallas Örebro tingsrätts beslut för svensk särkonkurs och omfattar Obols svenska verksamhet.

– Det innebär också att konkursförvaltaren kommer att försöka begära hela Obol Investment i konkurs för att därigenom komma åt bolagets utländska verksamhet och tillgångar, säger Ulf Nordekvist.

Bolagets huvudmän, Bo Johansson och Jan Saradlic, flydde utomlands efter Obolkraschen hösten 2006.

Kammaråklagare Staffan Granefeldt har preliminärt gjort upp om ett möte med Bo Johansson någonstans utanför Sveriges gränser i början juni.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se