Sex års fängelse för dråp i Morjärv

Uppdaterad 14:22
Den 23-årige man som stått åtalad för mordet på en man i Morjärv dömdes på fredagen till fängelse i sex år för dråp av Haparanda tingsrätt.

Det var i slutet av februari som en 27-årig man dog av ett knivstick i hjärtat som han fick i samband med ett bråk med den nu dömde. Kammaråklagare Agneta Karlsson säger att domen var ganska väntad men hon anser att straffet är för lågt.

23-åringen dömdes för dråp och inte för mord som åklagaren hade i sitt huvudyrkande. När tingsrätten ska döma så kan de inom ramen för ett mordåtal döma till dråp om de anser att brottet är mindre grovt. I det här fallet ansåg tingsrätten det och mannen dömdes till sex års fängelse. Men i båda fallen mord eller dråp så finns det ett uppsåt att döda.

I tingsrättens dom står det när det gäller rubriceringsfrågan så ska en person som berövar en annan livet dömas till fängelse i 10 år eller livstid. Men i det här fallet hade den avlidne under lång tid hotat och våldfört sig på 23-åringen och hans sambo, vilket bör vägas in i bedömningen.

Ytterligare en betydelse enligt tingsrätten är att den som dödades kom till platsen med tre kompisar som hade med sig tillhyggen och att 23-årigen som utdelade knivsticket gjorde det hastigt och utan planering. De bedömningarna gör att tingsrätten väljer att döma för dråp till minimistraffet fängelse i sex år.

Han ska också betala 230 000 kronor i skadestånd till den dödas anhöriga.

Tingsrätten anser att det är klarlagt att den dömde 23-åringen orsakat 27-åringens död genom att kniven gick in i hjärtat. De fyra versioner som finns av händelsen av hur det gått till är alla olika men det finns punkter där samtliga stämmer överens. Det är att de två männen möttes på gatan i Morjärv efter det att 27-åringen kommit till platsen i bil och att 23-åringen kom gående längs vägen med ett stödben som han sedan kastade mot 27-åringen.

23-åringen hävdar att han handlade i nödvärn eftersom han misshandlades i samband med händelsen, bland annat med pepparsprej och slagträ. Men rätten anser att det inte är tal om nödvärn när två personer beslutat sig för att göra upp som det var i fallet i Morjärv.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se