1 av 2
Kustbevakningens kontor i Luleå.
2 av 2
Fredrik Gustavsson.

Kustbevakningen får ingripa på land

Kustebevakningen och Tullverket får större möjligheter att ingripa vid sjö- och rattfylleri, bland annat genom att kunna omhänderta körkort och göra rutinmässiga blåsprov. På Kustbevakningen i Norrbotten ser man fram emot de nya uppgifterna.

Genom en lagändring som genomförs den 1 juli i år får Kustbevakningen och tullen nu fler befogenheter att ingripa mot brott, och för att förhindra rattfylleribrott får de till exempel omhänderta fordonsnycklar och körkort.

Just nu utbildar kustbevakningen egna förundersökningsledare som ska kunna ha hand om hela brottsutredningar. Tidigare har man samarbetat med polisen kring brottsutrednignar kring till exempel fiske- och sjöfylleribrott.

Störst förändring av lagändringen blir det i den verksamhet som inte syns utåt, det vill säga i utredningar. Men även allmänheten kommer att märka förändringar, men kanske inte där man är van att se kustbevakningen, i vattnet.

– Där man tydligast kommer att se att vi har fått nya befogenheter är faktiskt på land, där vi kommer att kunna göra utandningsprover, Fredrik Gustavsson stationschef och befälhavare på Kustbevakningen i Norrbotten.

Kustbevakningen har sedan tidigare haft vissa policiära befogenheter, bland annat får kustbevakarna använda batong och pepparspray, och har också gjort sina egna utredningar i samarbete med polisen kring till exempel fiske- sjöfylleribrott.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista