620 inställda operationer i Norrbotten

Vårdförbundets strejk som nu har pågått i nästan två veckor har fått allt större återverkningar på sjukvården i Norrbotten eftersom planerade operationer fått ställas in. Under vårdkonflikten genomförs enbart akuta operationer vid länets sjukhus. Det har hittills inneburit att cirka 620 planerade operationer har ställts in sedan konflikten inleddes i Norrbotten den 5 maj. Men vårdkonflikten har inte påverkat patientsäkerheten, uppger landstinget.

Under en normal arbetsvecka under maj månad genomför de fem sjukhusen i Norrbotten totalt cirka 520 operationer. När 6 av 10 planerade operationer är inställda betyder det att väntetiderna för patienterna kommer att bli långa. Hur långa väntetiderna blir är svårt att veta i dagsläget eftersom det beror på hur länge strejken pågår.

– Vi kan redan nu se att det kommer att ta tid att arbeta bort den kö av operationer som kommer att bli följden av strejken. Även om konflikten är löst före sommaren så kommer många patienter att få vänta på sin operation. Det gäller särskilt tyngre kirurgi tillexempel höftleder, säger landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se