Internationellt intresse för Matteifestivalen

Den internationella musikfestivalen, Matteifestivalen, ledd av Luleåfödde operasångaren Peter Mattei, verkar bli en publikdragande musikhändelse i Luleå i januari 2009. Minst 4 500 biljetter ska säljas och intresse märks från hela Sverige och många andra länder.

En kongressarrangör i Luleå, Tomas Jönsson, säger att många som hör av sig är förvånade över att en sådan internationell festival hålls så långt norrut. Dessutom är det på en ovanlig tid, i januari och det förvånar många eftersom de flesta musikfestivaler hålls på sommaren.

Tomas Jönsson betonar att det är en typ av kulturturism. Både artister, deras familjer och andra musikälskare ska få uppleva en hel del av Norrbotten och Luleå. Det finns även paketresor med detta inlagt.

- Exempelvis besöker vi världsarvet i Gammelstad utanför Luleå, de ska träffa samer och en fantastisk kväll få äta en middag med Norrbottniska matfavoriter ute på isen i kåtor och med  800 stämningsfulla marschaller tända.

Programmet bjuder på de här artisterna:

Peter Mattei, Kurt Elling, Shawn Mathey, Birgitta Svendén, Carmela Remigio, Malena Ernman, Lisa Larsson, Gilles Cachemaille,

Maria Fontosh, Gudjon Oskarsson,Ronald Schneider.

Mahler Chamber Orchestra, med Daniel Harding, Norrbotten Big Band med Tim Hagans, Norrbottens musikensemble NEO

( med reservation för ändringar )                                

                                       Inger Marklund, SR Norrbotten

Inger.Marklund@sr.se