Hotad musiklinje i Kalix

Musiklinjen på Kalix Folkhögskola är nedläggningshotad, enligt lärare och elever. Den måste flytta till nya lokaler som de inte kan godkänna.

P-A Burman är lärare på musiklinjen på folkhögskolan och orolig för framtiden:

- Det är viktigt att musiklinjen får fortsätta eftersom vi håller en god kvalitet. I år skickar vi fem elever till musikhögskolan exempelvis.

- Och vi har ju en betydelse för musiklivet i Kalix kommun också. Vi jobbar tillsammans med kulturskolan, byter pedagoger mellan varann, så att vi kan fortsätta är viktigt för kommunen också, fortsätter P-A Burman.

- Nu känns det som folkhögskolan håller på att liksom tona ut oss, musikaliskt talat, säger han.

Bakgrunden är att en friskola ska hyra en del av Kalix Folkhögskolas lokaler.

Då måste ett par linjer flytta på sig och musiklinjen har erbjudits att ta aulan, men den är inte passande att ha som undervisningsrum, menar elever och lärare. Skolans styrelse har också sagt nej till att bygga ut en sidobyggnad, med kostnad en miljon kronor plus moms.

Den relativt nytillträdda rektorn på Kalix Folkhögskola Marie Gradin, har inte direkt med besluten att göra. Men hon säger:

- Om linjen ska läggas ned kan jag faktiskt inte svara på. Men jag hoppas naturligtvis att vi ska kunna behålla den. Jag kan säga att musiklinjen har varit omdiskuterad förut.

- I och med att man inte kan göra denna ombyggnad kommer det inte att bli på samma sätt fortsättningsvis, säger Marie Gradin.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se