Man kan fortfarande använda vinterdäck

Polisen i Norrbotten har ännu inte bötfällt någon i år som kört med vinterdäck efter den 1 maj, och det är fortfarande okej att använda vinterdäck i de norra delarna av länet. Men enligt polisen i Kiruna är det väldigt svårt att säga när det inte längre är godkänt.

Lagen säger att det är förbjudet med vinterdäck från och med  den 1 maj. Det gäller hela landet. Men sedan finns det undantag som säger att dubbdäck får användas även efter 1 maj, om det är eller befaras bli vinterväglag.

- Vi är toleranta än så länge. Det går inte att dra någon generell gräns för när det inte längre är okej med vinterdäck. Men till syvende och sist är det polisen som avgör vilken tillämpning man ska använda, säger Bo Lantto, vid polisen i Kiruna.

I polisens eget garage i Kiruna står bilar både med och utan vinterdäck, så polisen kan välja det som passar för dagen.

Det har snöat och varit kallt en hel del i Kiruna under maj och ryktet går i stan om att det är många som har blivit bötfällda för att de kört med vinterdäck.

- Det ringer dagligdags folk och påstår att den ena och den andra blivit bötfälld för att ha använt vinterdäck. Men så är det inte. Ingen i Norrbotten har blivit bötfälld hittills, säger Bo Lantto.

Ser du någon risk med lagen, att folk byter bort vinterdäcken för tidigt för att de är rädda för böter?

- Nej, det tror jag inte. Jag har aldrig upplevt det på det sättet, säger Bo Lantto.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
E-post: magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista