Funktionshindrade stoppas på badhuset

Personer med funktionshinder som har en assistent av det motsatta könet kan få problem vid besök på simhallar i Norrbotten. I de flesta av länets simhallar finns ingen möjlighet för handikappade, med assistent, att byta om i ett avskilt omklädningsrum.

11-årige Alexander Wannerberg har autism och svåra kommunikationssvårigheter som kräver mycket rutin, vilket gör det är jobbigt vid val assistenter. Många som söker jobbet är tjejer och där kommer problemet upp vid besök på badhus.

För att klara sig behöver Alexander sina kvinnliga assistenter med sig i omklädningsrummet. Något som kan ställa till problem ibland.

Hans mamma Eva Wannerberg tycker att det är dåligt att det inte finns ett särskilt omklädningsrum för funktionshindrade.

– Jag tycker det känns för jäkligt, det är diskriminerande, speciellt då han älskar att bada. Det fungerar bäst om pappan följer med, men så ska det inte behöva vara. Han får inget självständigt liv, säger hon.

Av kommunen fick de veta att en manlig badvakt ställt upp att hjälpa honom i omklädningsrummet vilket Eva Wannerberg ser som ett respektlöst.

– Ska en vilt främmande person börja ta hand om Alexander? Vem skulle vilja att en främmande person ska börja tvätt din kropp? frågar sig Eva Wannerberg. 

På några badhus i länet finns det speciella badtider för personer med funktionshinder. Men vid de flesta av länets simhallar har personalen aldrig funderat över hur de skulle hantera situationen när det gäller en assistent av det motsatta könet, som behövs inne i omklädningsrummet.

Olika lösningar som badhuspersonalen anger att de skulle kunna göra är att förvarna andra besökare i omklädningsrummet, låta de byta om på handikapptoaletten eller att den funktionshindrade, under lektionstid, får byta om sist och gå först.

– Det får inte vara så här, för det är diskriminering av en stor grupp människor, säger Eva Wannerberg.

Maria Blomkvist, SR Norrbotten