Polisen söker tillhygget från Vojakkala

Polisen söker på bred front nu efter det vapen eller tillhygge som användes i förra veckan vid mordförsöket av en 47-årig man i byn Vojakkala utanför Haparanda. Åklagaren Agneta Karlsson berättar att man nu vädjar allmänheten att höra av sig om man har sett eller hört någonting som kan vara av intresse för utredningen.

– Av särskilt intresse är iakttagelser kring väg 99 mellan Haparanda och Vojakkala vid 16-tiden och framåt tisdagen den 13 maj. Det vi är intresserade av är om någon gjort iakttagelser som möjligen skulle kunna leda fram till att det eller de tillhyggen som använts vid det här mordförsöket kommer tillrätta, säger åklagare Agneta Karlsson.

Ni tror att det varit ett eller flera tillhyggen?

– Ja, vi har inte låst oss vid antalet.

Personer som har sett den skadade har ju talat om att det har liknat hyxhugg, räknar du med att det är ett yxliknande föremål?

– Ja, i vart fall ett ”yxliknande” föremål, men närmare än så kan jag inte uttala mig i det här skedet.

– Vi har gjort de utedningar som vi kan göra på brottsplatsen, men inte funnit tillhygget. Därför är vi intresserade om någon gjort iakttagelser som gör att vi kan hitta det, för det har stor betydelse för utredningen, säger Agneta Karlsson.

Strax före helgen släpptes de två män som från början suttit anhållna misstänkta för inblandning i brottet. De här två personerna är fortfarande aktuella i utredningen. Den äldre, en 73-årig Vojakkalabo, är misstänkt på sannolika skäl för skyddande av brottsling. Den andre, en 37-årig bybo, är skäligen misstänkt för försök till mord.

Dessutom är två andra Vojakkalabor anhållna i sin frånvaro. Den ene av de för medhjälp till mordförsök, den andre för mordförsök. Åklagaren Agneta Karlsson vill inte kommentera om hon därmed misstänker att det är två personer som tillsammans ska utfört den nästintill dödliga misshandeln av den 47-årige Karungibon, som vårdas på Umeå universitetssjukhus och vars skador, så sent som i fredags, fortfarande ska ha varit livshotande.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se