Katarina Johansson, Vårdförbundet i Norrbotten.

50 sjuksköterskor tillbaka i jobbet

Nu är sjuksköterskorna inne i sin tredje strejkvecka i Norrbotten. Från början gick 290 sjuksköterskor ut i strejk i länet. Men nu har totalt 50 av dem gått tilbaka till arbetet. Det är på blodgivarenheter, kemlabb och på ett par äldreboenden i Piteå och Luleå som sjuksköterskorna jobbar igen.

Vårdförbundets ordförande i Norrbotten Katarina Johansson, säger att facket vill att strejken ska vara kännbar för arbetsgivaren, därför kan man då och då byta mål för den. Men när det gäller de här verksamheterna så är det också etiska värderingar som ligger bakom.

– När det gäller äldreboenden så har vi funderat hur länge vi kan ha dem ute i strejk, säger Katarina Johansson.

– Vi har till exempel valt att inte varsla några särskilda boenden i Norrbotten, för det är ju faktiskt deras hem.

Hon säger också att blodverksamheterna är igång nu för att facket anser att det finns risker för att patienter kan drabbas.

– Blod är en färskvara och vi har haft de verksamheterna ute i strejk ganska länge nu. Det är patientsäkerheten vi tänker på där också, säger Katarina Johansson.

Men hon tillägger att facket nationellt väljer strategi för hur man ska fortsätta strejken, man väljer att slå av och slå på vissa avdelningar, säger hon.

– Vi ser att vi har en bra strejkplan här i Norrbotten. Det vi gör skapar störningar i arbetsgivarens verksamheten genom konflikten och det är ju det vi vill uppnå.

Hur länge kan ni fortsätta?

– Det finns inga problem att fortsätta tills vi får ett bra avtal. Vi har en god ekonomi och viljan är stark hos medlemmarna, avslutar Katarina Johansson.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista