Agneta Granström (mp).

Konferens om befolkningsminskningen

Forskare, företagare och politiker träffades i Skellefteå på tisdagen för att diskutera den negativa befolkningsutvecklingen i de två nordligaste länen. Det är genom ett projekt som kallas Regional framsyn som deltagare från Norrbotten och Västerbotten träffas för att prata om hur framtiden ser ut om 20 år. Den allt äldre befolkningen och de låga födelsetalen leder till arbetskraftsbrist inom både offentlig och privat sektor.

Regional framsyn finansieras av Vinnova och EU:s Mål 2-pengar  och leds av Luleå tekniska universitet.

Så småningom, om 1,5 år, ska projektet också bli en rapport i pappersform. Men så här långt är nästa träff bokad och alla deltagare är villiga att göra något och inte vänta ut en förändring som aldrig kommer, om vi får tro landstingsrådet Agneta Granström från Norrbotten.

Hon och Carl Erik Grip från SSAB har ett gemensamt problem; tillgång till kompetenta arbetare i framtiden. Det kan de lösa genom att få alla att jobba till pension och få unga att välja rätt utbildning.

Åza Meijer, SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista