Kvinna åtalas för grov våldtäkt

En 33-årig kvinna från från Öjebyn åtalas för grov våldtäkt, rån och olaga frihetsberövande.

Kvinnan ska i en lägenhet i Haparanda i januari i år tillsammans med en man tvingat en kvinna till sexuella handlingar med de båda med hjälp av knivhot och våld. Ett brott som anses grovt, enligt åklagaren.

Att en kvinna åtalas för grov våldtäkt är mycket ovaligt enligt kammaråklagare Agneta Karlsson. Det var efter att den åtalade kvinnan tillsammans med en man tvingade till sig 1 000 kronor under knivhot av offret som det fortsatte med våldtäkt.

Den åtalade kvinnan hade tillsammans med en man genom hot och våld tvingat kvinnan till sexuella handlingar som enligt åtalet är att jämföra med samlag.

Kvinnan tvingades under knivhot och genom att den åtalade kvinnan höll ett stadigt grepp om huvudet, att först onanera samt utföra oralsex på mannen. Sedan genomfördes samma handling med skillnad att det då var mannen som knivhotade offret och tvingade henne till att utöva oralsex på den andra kvinnan.

Enligt åtalet är gärningen att bedöma som grov då våldtäkten utövats under knivhot.

Förutom våldtäkten och rånet mot kvinnan så hölls hon fången i lägenheten. De två förövarna la beslag på offrets telefoner, tog datakabeln och la sig innanför ytterdörren för att hindra kvinnan att kontakta omvärlden.

Till sin bevisning har åklagaren förhör med offret samt vittnesförhör och fotografier som visar på skadorna.

Mannen som var med vid händelsen är inte gripen men är häktad i sin utevaro och dessutom är det utfärdat en europeisk arresteringsorder på honom.  Han är på sannolika skäl också misstänkt för brotten och kommer, om han grips, också att åtalas.

Mannen och kvinnan är släkt med varandra och kvinnan förnekar brotten.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista