Outokumpu i Torneå.

Ingen ökad hälsorisk i Haparanda

Haparandaborna löper ingen stor ökad risk för försämrad hälsa till följd av utsläppen av osmiumtetroxid från Outokumpus stålverk i Torneå. Men det är osäkert om gasen kan leda till måttliga riskökningar på sikt. Det visar en miljömedicinsk undersökning som gjorts på uppdrag av länsstyrelsen i Norrbotten.

Osmiumtetroxid är en mycket giftig gasförening som kan påverka andningsvägar, hud och ögon.

Bengt Järvholm, professor vid avdelningen för yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, har jämfört uppgifter ur olika dataregister för att få svar på om gasen till exempel påverkat dödligheten i luftvägssjukdomar, eller förekomsten av astma. Men undersökningen har inte visat några såna hälsoeffekter.

Just nu pågår luftmätningar i Haparanda för att myndigheterna ska få klarhet i hur mycket osmiumtetroxid befolkningen andas in.

– De är inte riktigt klara än. Men de rådata vi hittills fått pekar på att halterna inte är höga, säger Ulf Bergelin, chef för miljöanalysenheten vid länsstyrelsen, till TT.

Att osmiumtetroxid sprids från stålverket i Torneå upptäcktes av en slump av forskare vid Luleå tekniska universitet.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".