1 av 4
Satelliter från Nasa fotograferade, eleverna vinkade.
2 av 4
3 av 4
Helena Lilja, projektledare.
4 av 4
Mikaela Edman deltog i klimatexperimentet på Tunavallen.

Spektakulärt klimatexperiment

Elever vinkade och ropade högt i skyn på onsdagen då Tunaskolan och Teknikens Hus i Luleå deltog i ett internationellt klimatexperiment. På fotbollsplanen låg ett 400 kvadratmeter stort vitt plasttäcke, som skulle föreställa polarisen och som Nasa fotograferade från ett par satelliter, precis klockan 12.07. Ungdomar från hela världen genomför i veckan aktioner på ett 20-tal ställen runt jorden. Allt för att manifestera sin oro över klimatförändringarna.

– Vinka till satelliten, ropade projektledaren för experimentet i Luleå, Helena Lilja från Luleås eget science center, Teknikens Hus.

Man visste exakt vilken tid Nasa-satelliten skulle fotografera den vita kvadraten uppifrån. Eleverna bar också vita kläder.

Ungdomar över hela världen gör liknande experiment i klimatfrågorna hela den här veckan. I Sveriges genomförs det i Luleå och Stockholm.

Polarisarna i Arktis och Antarktis spelar en viktig roll när det gäller att reglera jordens temperatur, eftersom isarna reflekterar värmestrålningen från solen.

Vita ytor reflekterar solens strålar mer än mörka ytor gör. I takt med att de vita ytorna vid polerna, isarna, minskar så ökar uppvärmningen av jordytan. Det kallas Albedoeffekten.

Det är för att ungdomar ska förstå att isarna smälter och konsekvenserna, som man detta år som är Internationella polaråret, genomför experimenten som initierades av International action on Global warming och Nasa.

Den internationella ASTC, Association of Science Technology Centers, där Teknikens Hus är medlem, står också bakom experimenten över världen.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".