LKAB nobbade Skatteverket

Nu står LKABs nya pelletsverk i Kiruna klart, men Skatteverket fick inte vara med och förebygga oegentligheter kring jättebygget, som planerat. På skattekontoret i Kiruna inrättades för två år sedan en speciell tjänst för att kontrollera de företag som drog sig till investeringarna. Men LKAB ingick aldrig samarbetet.

För två år sedan, i samband med byggstarten av jätteinvesteringen i ett nytt pellets- och anrikningsverk, inrättades en speciell tjänst vid Skatteverket i Kiruna för att jobba heltid i ett samarbete med LKAB.

Skatteverket ville skriva en överenskommelse med gruvbolaget, där företaget skulle berätta vilka entreprenörer de tänkte anlita till bygget. Därefter skulle myndigheten göra en koll i olika register. Allt för att förebygga att företag som inte sköter sig skulle komma in i byggprojektet.

Men nu är bygget klart och det blev alltså aldrig någon överenskommelse med LKAB. Det är Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö både kristisk mot och förvånad över.

- Det är märkligt att samarbetet inte har kommit till skott. Vi ska ha seriösa entreprenörer på området och där skulle Skatteverket vara en ovärderlig hjälp för oss och även för LKAB, säger Harry Rantakyrö.

Han berättar också att de har haft fullt upp med att gå igenom de entreprenörer LKAB har på området. Han uppger också att de har hittat företag som inte varit seriösa och som fått lämna sina åtaganden.

Skatteverket jobbar enligt den här samarbetsmodellen till exempel vid bygget av Botniabanan och har nyligen skrivit under en överenskommelse med Boliden inför den stora utbyggnaden av gruvan i Aitik, utanför Gällivare.

Rolf Johansson som är ansvarig för skattefrågor inom LKAB förklarar varför det inte blivit något samarbete mellan gruvbolaget och Skatteverket.

- Det var för oss en ovanlig företeelse med ett sånt här förebyggande avtal. Vi kände inte till hur det egentligen fungerar, säger han

Men Rolf Johansson planerar nu ett möte med Skatteverket för att diskutera ett eventuellt framtida samarbete.

- Vi är inte negativa till det. Men vi vill förstå vad det handlar om innan vi ger oss in i det, säger Rolf Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista