Få anmäler våld och misshandel

Kunskapen i samhället om funktionshindrades verklighet måste bli bättre! Det säger Lena Modig på kvinnojouren i Luleå apropå den studie som visar en av tre kvinnor som har funktionshinder har blivit slagna, hotade eller utsatta för sexuella trakasserier av män.

Kvinnor som har någon form av funktionsnedsättning är på intet sätt undantagna från våld. Inte bara forskningen, utan även kvinnojourernas praktiska erfarenhet visar detta. På kvinnojouren i Luleå håller man just nu också på att handikappanpassa sina lokaler för att kunna ta emot fler av som söker hjälp.

- Det vi tänkt förändra är toaletten. Där vi tar badkar och sätter förhöjd sits, berättar Lena Modig vid Kvinnojouren.

En högre toalett, badkaret byts ut mot rymligare dusch, trösklar som plockas bort  det är vad som ska göras i badrummet i en av de två lägenheter som finns innanför den låsta ytterdörren i trapphuset i centrala Luleå. Dit tar man sig endast nyckel eller genom att trycka på en ringklockan till kvinnojourslokalerna, vägg i vägg.

- Vi tänker att det räcker med att handikappanpassa en lägenhet. För det är tre sovrum i en lägenhet och man delar kök här, säger lena Modig.

Vitsen är att fler kvinnor nu ska kunna ta sig till jouren. Även de som kanske använder rullstol eller är synskadade ska kunna komma, förklarar Lena Modig. Fram tills nu har det mest varit de med en intellektuell funktionsnedsättning som sökt hjälp

- Det vi ser är största delen i dag är den psykiska nedsättningen, många kvinnor som söker sig hit idag. Så det behovet är väldigt stort och har varit det under mina år här, säger Lena Modig.

För de som har ett handikapp eller en funktionsnedsättning är det ofta dubbelt så svårt som för andra att ta sig ifrån en kränkande och våldsam relation. Den du vill bort ifrån kan vara samma person som klär dig på morgonen eller som rent konkret ser till att ditt boende fungerar.

Den undersökning som Handikappolitiska utredningsinstitutet, Handu, gjort under förra året visar att det två tredjedelar av de som bor eller har tidigare bott med en man som utsatt de för våld, hot eller sexuella övergrepp inte sökt eller fått någon hjälp.

Av de som faktiskt kommer är det många som skickas runt utan att någon, vare sig psykiatrin eller kommunen, tar ett helhetsgrepp. Det anser Lena Modig som efterlyser betydligt mer kunskap om de här grupperna. Då skulle det nödvändiga stödet bli bättre, tror hon.

- Jag tror att de skulle få betydligt mer hjälp och förståelse, säger hon.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
E-post: anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista