Ullattiborna vill ha kvar sin tvättstuga

Skolbyggnaden i Ullatti sex mil från Gällivare föreslås flyttas till Gällivare. Men Ullattiborna vill att skolbyggnaden får vara kvar och användas av de olika föreningarna i byn. I byggnaden finns en tvättstuga som används flitigt påpekar Margareta Larsson från tvättstugeföreningen i Ullatti.

- Det är cirka 150 personer i den här byn är beroende av tvättstugan. Till det tillkommer Bergsgläntan, som är ett äldreboende samt Ullatti idrottsförening som också tvättar sin tvätt där och hemtjänsten, säger hon.

Skolan som i höstas hade nio elever lades ned till senaste julavslutningen.

Kommunpolitikerna har föreslagit att byggnaden ska flyttas för att en av tätortsskolorna är trångbodda. Frågan om flytten av byggnaden kommer att behandlas på nytt av kommunstyrelsen i början av juni. Kostnaderna för flyttning av den över 700 kvadratmeter stora byggnaden beräknas bli 9 miljoner kronor, varav 2,5 miljoner till markarbeten.

Föreningarna och Ullattiborna vill ha en dialog med politikerna om byns lokaler.

- Det är skickat skrivelser till kommunstyrelsen om att vi vill vara med när det händer någonting och att vi vill vara med om en förhandling och att vi vill höra vad de säger så vi inte blir helt överkörda, säger Lars Larsson Palo byaålderman i Ullatti.

I Ullatti finns tre kommunala lokaler gamla skolan, nya skolan och byastugan. Tvättstugeföreningen, idrottsföreningen och PRO i Ullatti använder lokalerna och PRO skickade redan i höstas en skrivelse till kommunen för en diskussion om lokalfrågorna i byn. Gerhard Nilsson ordförande i PRO väntar fortfarande på svar.

- Vi har inte fått något svar. Jag hoppas verkligen att de lyssnar och kanske kommer hit till byn och sätter sig tillsammans med oss vid bordet och planerar hur vi ska göra.

Jag fattar också att det är alldeles för mycket lokaliteter här i byn, säger Gerhard Nilsson ordförande i Ullatti PRO.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista