Akkats kraftstation. Foto: Jon Hedström.

900 miljoner satsas i Akkats kraftverk

Vattenfalls styrelse har beslutat att påbörja ombyggnationen av Akkats kraftverk i Lule älv. Efter att också Miljödomstolen gett sitt godkännande är allt nu klart för att inleda det fem år långa bygget. Ombyggnationen innebär en investering på 900 miljoner kronor och beräknas generera minst 50 heltids tjänster lokalt under fem år. Byggstarten är planerad till augusti 2008.

Ombyggnaden är omfattande och innebär bland annat att det gamla aggregatet på 150 MW byts ut mot två aggregat på 75 MW vardera. Den gamla inloppstunneln blir kvar och en ny tilloppstunnel byggs. Maskinhallen byggs ut för att rymma det extra aggregatet.

Samtidigt reduceras oljemängden i kraftverket med närmare 70 procent. Totalt kommer dessa åtgärder att ge ett energitillskott på 25 GWh/år vilket motsvarar hushållsel till omkring 5 000 hushåll. Sammantaget beräknas den årliga vattenkraftproduktionen i Akkats kraftverk att uppgå till 590 GWh.

- Det här är ett viktigt beslut för Vattenfall och för miljön. Vi får ett avsevärt tillskott av förnybar el samtidigt som vi förnyar vårt kanske mest kända kraftverk, säger Gunnar Axheim, chef Vattenfall AB Vattenkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista