Polishuset i Gällivare.

Polisbrist skapar arbetsmiljöproblem

För få poliser i främst Gällivare har försämrat arbetsmiljön för de poliser som är kvar. Det uppges av polisledningen vara en av orsakerna till att flera poliser i bland annat Gällivare har lämnat sin stationering eller helt bytt yrke.

- När det uppdagades att det var flera som slutade så startade det upp ett arbete i Gällivare för att se hur arbetsmiljön kunde förbättras. Där upplever vi att arbetsmiljön har förbättrats, man trivs på jobbet men problemet är att man är för få, säger Anita Lundbäck personaldirektör vid polismyndigheten i Norrbotten.

Enligt Anita Lundbäck så var lösningen på den dåliga arbetsmiljön att hitta en dialog för att förlägga arbetstider och att fördela jobbet utifrån den låga bemanningen.

Nu läggs krutet på att rekrytera fler poliser till norra Lappland, som är Gällivare, Kiruna och Jokkmokk. Det ska göras med riktade annonseringar, samarbete med kommun och näringsliv och att locka ungdomar till att söka polisutbildningen.

Att polisens omorganisation med viss koncentration till Luleå skulle vara orsaken till att poliser slutar tror inte Anita Lundbäck.

- Jag skulle inte säga att det är omorganisationen i sig som gör det, däremot kan det vara så att det upplevs att man kanske vill jobba på annat sätt. Och att det finns en otrygghet, man kanske inte alltid riktigt vet vad som kommer att hända med jobbet på min ort. Det skapar kanske i sig en större rörlighet, än vad det hade varit om man inte hade förändrat verksamheten, menar hon.

I polisens organisation finns ingen fast bemanning på varje ort längre. Antalet poliser i Norrbotten ska fördelas där de bäst behövs. Därför måste poliser som bor i Jokkmokk färdas drygt tio mil, enkel väg till Gällivare för att jobba.

- Jag kan inte säga att det fattas några poliser. Vi har 439 poliser i Norrbotten och de ska användas över hela länet där de behövs just då. Men det vi vet är att vi har ett rekryteringsbehov till Kiruna, Gällivare och Jokkmokk, säger Anita Lundbäck.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista