Gällivare flygplats.

Flyget i fara

Gällivares kommunalråd Tommy Nyström skriver nu till infrastrukturministern angående flygtrafiken i Gällivare. Tommy Nyström är kritisk, framförallt till Rikstrafikens hantering av flyget i Gällivare och efterlyser en mer långsiktig lösning för flyget. Händer inget kan det betyda slutet för flyget till Gällivare.

Enligt Tommy Nyström måste det bli ordning när det gäller flygtrafiken och skriver nu till infrastrukturministern för att få hjälp.

- Vi känner oss som någon slags gisslan som kommun, säger han.

Enligt Tommy Nyström fungerar inte samarbetet alls med statliga Rikstrafiken som ska upprätthålla trafiken.

Det har inte fungerat med de operatörer som Rikstrafiken har utsett något som kommunen inte längre kan acceptera.

- Kommunen kan inte längre agera bank för flygbolagen, enligt Tommy Nyström.

Kommunen har tidigare tagit upp frågan med ministern men har ännu fått någon respons. När det gäller Rikstrafiken upplever kommunledningen att man inte fått någon respons när det gäller kommunens önskemål och krav och nu väntar dessutom en ny upphandling av trafiken.

- Man måste se en helhet och kanske inte alltid ta den billigaste lösningen, säger kommunalrådet, som menar att kommunen inte längre kan ta ansvar för det här och hittar man inte en lösning de närmaste veckorna kan det innebära slutet för flyget till Gällivare.

- Det är bråttom, säger kommunalrådet Tommy Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista