Luleå tekniska universitets Team Baldos.

Team Baldos ligger bra till

Luleå tekniska universitets Team Baldos ligger på på fjärde plats efter första heatet i tävlingen Shell Eco-marathon i Nogaro, Frankrike. I tävlingen ingår bland annat bränslesnålhet och Luleåbilen lyckades ta sig 263 kilometer på en liter bensin i det första av tre heat, vilket var över förväntan.

Team Baldos är den nordligaste deltagaren och har valt temat snö- och is på hela projektet, vilket bland annat innefattar namnet Baldos som är samiska för isflak.

Med 263 kilometer på en liter bensin kvalificerade sig Team Baldos på en fjärdeplats i tävlingen, endast slagna av Portugal, Frankrike och ynka två kilometer efter rekordhållarna Danmark.

Teamet utmärker sig även med att överlägset slå alla andra lag i sin klass i fråga om minsta mängd koldioxidutsläpp motsvarande 6,97 g/km, ett glädjande resultat på ett hett debatterat område. Detta kan jämföras med en miljöklassad personbil som maximalt får släppa ut 120 g/km.

Tävlingen i bränslesnålhet innefattar tre olika heat, där det bästa resultatet jämförs med de andra deltagande lagen. De olika tävlingarna går av stapeln torsdag, fredag och den sista på lördag innan Shell Eco-marathons prisutdelning och avslutning. Utöver bränslesnålheten delas specialpriser ut inom bland annat säkerhet, teknisk innovation och design inom vilka Baldos nominerats till samtliga av de tre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista