Fortsatt oklart kring försvaret

Det blev inte mycket sagt vilka förband i landet som borde vara kvar i framtidens försvar när ordföranden i riksdagens försvarsutskottet, socialdemokraten Anders Karlsson, på fredagen avslutade sitt tvådagarsbesök i länet.

Anders Karlsson levererade mest kritik mot alliansregeringens tågordning att spara på försvaret, när han mötte presskåren strax utanför grindarna på flygflottiljen F 21 i Luleå.

Regeringen börjar i fel ände, tycker han och menar, i likhet med en del partikritiska röster inom moderaterna, att regeringen först borde bestämma vilka uppgifter framtidens försvar har innan man bestämmer vilka verksamheter som ska läggas ner på olika ställen i landet.

Vilka är dina intryck när du rest omkring här?

- Det är att det är välskötta förband, med mycket entusiastiska officerare och ledare. Det ger ett starkt intryck, men det gör det på alla förband jag varit, det är väldigt, väldigt välskött vill jag påstå överlag, säger Anders Karlsson.

Men nu står vi här på F 21. Om det inte skulle finnas kvar flygdivisioner här i norra Sverige utan det bara skulle finnas kvar i Ronneby, vad skulle det betyda för försvaret här uppe?

- Jamen det är klart att denna regionen, Nordkalotten, det är ju en strategisk viktig punkt och det nära samarbete med Norge och Finland och sånt. Så det är klart att det har betydelse, säger Anders Karlsson.

Samtidigt säger han att det är klart att vi har klart ett försvar ändå.

- Då får man organisera det på ett annorlunda vis. Men det är svårt att säga vad man kommer fram till i slutändan, han och syftar på vad som egentligen blir regeringen linje när frågan ska beslutas om i höst.

I början av hösten läggs budgeten fram för nästa år, 2009. Då kan en nedläggning eller flytt av jägarutbildningen Arvidjaur eventuellt bli aktuell.

Senare under hösten, sannolikt i december, lägger regeringen sin så kallade inriktningsproposition för försvaret till riksdagen. Den propositionen föreslår förändringar som kan genomföras från och med 2010.

Från försvarets egen sida har man alldeles nyligen, den 15 maj, lämnat över sina förslag till nedskärningar, men man har också bett om att få precisera de här besparingarna både den 15 juni och den 15 september.

Försvarsministerns pressekreterare Mikael Österlund, säger till Norrbottensnytt att de här preciseringarna inte kommer att ha någon egentlig påverkan på vilka förslag regeringen lägger fram i höstbudgeten. Det vill säga förändringarna för nästa år som berör Arvidsjaur.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
E-post: anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".