Begränsat urval av idrotter för de med funktionsnedsättningar.

Få föreningar trots stort intresse

Åtta av fjorton kommuner i länet saknar en handikappidrottsförening, ändå har föreningarna, utbudet och medlemmarna har blivit fler de senaste åren.

Handikappidrotten i länet växer, men fortfarande återstår massor med arbete. Det menar Lena Revholm som arbetar som idrottskonsulent på Norrbottens handikappidrottsförbund.

- Det har blivit bättre men det finns fortfarande väldigt mycket att göra, fortfarande finns det kommuner där det inte finns någon förening som bedriver handikappidrottsverksamhet, säger Lena Revholm, idrottskonsulent på Norrbottens Handikappidrottsförbund.

Idrottsverksamhet för personer med funktionsnedsättning bedrivs på olika sätt runt om i länet. Bara sex kommuner har handikappidrottsföreningar, men idrottsverksamhet kan även bedrivas av andra idrottsföreningar i speciella sektioner eller av handikapporganisationer som startar upp idrottsverksamhet.

På många orter i länet är dock utbudet väldigt begränsat och i en del kommuner finns ingen möjlighet för personer med funktionsnedsättningar att idrotta på sin fritid överhuvudtaget.

Något som alla ska ha rätt till menar Lena Revholm som är idrottskonsulent på Norrbottens handikappidrottsförbund.

- Idrotten är jätteviktig för alla inte minst för den här målgruppen. Vi arbetar för att alla, även personer med en funktionsnedsättning ska kunna välja idrott som fritidsintresse, för den möjligheten har inte många idag. Alla som vill ska kunna idrotta och utöva den idrotten dom vill.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista