Besvärliga regler försvårar utlandsarbete

Krångliga regler kan ställa till det för den som arbetar i ett grannland. Att bo i Sverige men jobba i Finland eller Norge kan vara ett alternativ för de norrbottningar som vill bo kvar, men har svårt att hitta jobb på sin egen ort. Men det gäller att hålla rätt på vilka regler som gäller. Annars kan man bli utan både sjukpenning och barnbidrag.

Försäkringar som a-kassa, sjukförsäkring, föräldrapenning och barnbidrag ska betalas ut av det land där en person jobbar, men det gäller att hålla rätt på reglerna och veta vad man ska fråga.

För Familjen Seppänen i Kukkola innebar arbetet i Norge och Finland oväntade inkomstförluster när familjen växte.

Jennie Seppänen jobbade i Finland, men efter föräldraledighet, som betalades av Finland var hon arbetslös, och eftersom hennes man Tero Seppänen har en norsk arbetsgivare så ska barnbidraget sökas därifrån.

Förutom barnbidraget som familjen Seppänen uppmanades att söka i Norge efter föräldraledigheten, blev det ett glapp i inkomsten då föräldraledigheten i Finland är 10 månader, samtidigt som ett barn i Sverige måste vara minst ett år för att få en dagisplats. För familjen Seppänen innebar det månader med en inkomst mindre.

Desiree Granbom jobbar på EU-kontoret vid Försäkringskassan i Haparanda bland annat med att informera om vilka regler som gäller och vad man ska tänka på när man söker jobb i andra EU-länder.

- När man fått jobb i ett annat land bör man kontakta Försäkringskassan för att få veta vad som gäller, och för att bli förflyttad till arbetslandets försäkringskassa, säger Desirée Granbom.

Hon påpekar också, att det även för den som vet att det är andra regler som gäller kan det vara svårt att förutse alla situationer.

- Hur många som drabbas och kommer i kläm mellan ländernas olika regler går inte att säga, säger Desirée Granbom.

Jennie Seppänen har fått ett nytt jobb i Finland, men Tero Seppänen berättar att familjen har fått sig en tankeställare.

Anna Widén, SR Norrbotten
E-post: anna.widén@sr.se

Pirita Kantola, SR Sisuradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".