Endast behöriga lärare ska kunna få fast anställning.

Krav på behörighet för fast jobb

Det är bara behöriga lärare med examen från högskola som ska kunna få ett fast lärarjobb, och inte de obehöriga lärarna. Det föreslår regeringen i en utredning som snart kommer att presenteras. På lärarprogrammet vid Luleå tekniska universitet är studenterna dock splittrade till förslaget.

– Jag blev jätteglad när jag hörde förslaget. För nu blir det bara utbildade lärare som får jobba. Mer jobb till mig och förhoppningsvis bättre kvalitet i skolan, säger en av studenterna vi träffar vid ett besök på Luleå tekniska universitet.

Men alla de obehöriga lärarna som finns idag då, kan man dra alla över en kam?

– Nja, svårt. Jag tycker inte det, säger en annan student.

Om två veckor är Lisa Sundberg och Anna Brännlund färdiga lärare. Examensjobbet, än så länge i de två svarta laptop-datorerna på bordet framför oss, har de gjort på Nya Zeeland. Arbetet har gått ut på att jämföra deras skolsystem med det svenska. 

Pratade ni om behörigheten?

– Ja, gud ja. De fattade inte hur vi kunde ha det så här, med obehöriga lärare. De stod med hakan i backen och funderade vad vi höll på med. Fattade inte att vi kunde anställa obehöriga, berättar Lisa Sundberg och Anna Brännlund.

Det är just det som regeringen nu föreslår att ändra på för att minska antalet obehöriga lärare. Idag är var fjärde det. Både utbildningsministern och de två lärarfacken är positiva till förslaget.

Men Ann-Charlotte Eriksson vid Lärarförbundet säger också att de obehöriga lärarna idag faktiskt redan kan få tillgodoräkna sin arbetslivserfarenhet den dagen de vill börja på lärarhögskolan. Men det är något som inte är fullt så känt.

– Det fungerar lite si och så. Högskolorna är dåliga på att tillämpa det, och det är väldigt okänt att man kan göra en sådan prövning, säger Ann-Charlotte Eriksson.

På Lisa och Annas utbildning har man inte pratat någonting om möjligheten att tillgodoräkna tidgare erfarenheter.

– Jag visste inte om det. Jag är chockad, säger de.

Förslaget om att bara de behöriga lärarna ska kunna få fast tjänst framöver, kan börja gälla tidigast år 2010 om det blir verklighet.

Nils Eklund, P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista