Felen hade kunnat undvikas

De allvarliga tekniska problemen med röntgenutrustningen vid Sunderby sjukhus hade kunnat undvikas. Under fem dagar var sjukhuset utan sin viktigaste röntgenutrustning då datortomograferna som används vid röntgen av kroppen från flera vinklar samtidigt gick sönder. En situation som hade kunnat undvikas om landstinget hade investerat i ny röntgenutrustning tidigare.

Då de båda datortomograferna gick sönder samtidigt blev patienter tvungna att åka till andra sjukhus i länet för att göra sin röntgenundersökning.

Det kommer att dröja flera veckor innan datortomograferna kan användas igen. Till dess används en äldre datortomograf med betydligt lägre kapacitet. Det innebär att väntetiden kommer att bli längre och en del patienter kommer att få åka till Kalix sjukhus för att göra sin röntgenundersökning.

– Utrustningen har haft hög belastning under tio år och vi borde ha investerat i ny röntgenutrustning tidigare, säger Jana Svobodova, verksamhetschef vid röntgenkliniken på Sunderby sjukhus.

Landstinget håller på att upphandla om ny röntgenutrustningen, men verksamhetschefen Jana Svobodova anser att investeringen borde ha gjorts tidigare.

– Vi måste skapa nytt system för hur vi planerar investeringar. Vi måste få respons även från politiker att dagens teknik inte kan vänta på förnyelse så pass länge, säger hon.

Att köpa en ny datortomograf är en kostnad på fler miljoner kronor och Jana Svobodova anser att det har tagit för lång tid att få fram finansiella resurser.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".