Musik sänds ut i rymden från Esrange i Kiruna.

SR spelar för ET

Den 4 juni kommer musik i form av radiovågor att sändas ut i rymden från Rymdbolagets anläggning Esrange Space Center utanför Kiruna. Sändningen är en del i ett konstnärligt musikprojekt som genomförs av Sveriges Radios program Ström i P2.

Radioprogrammet har under våren haft en programserie med temat ”musik för främmande civilisationer”. Serien avrundas med att de specialkomponerade styckena sänds ut i rymden från satellitstationen på Esrange.

– Vi håller med radioproducenten och artisterna om att tanken är kittlande. Visst vore det spännande att i framtiden få kontakt med andra världar, säger Annika Benson, projektansvarig på Rymdbolaget.

Från Rymdbolagets sida stödjer vi gärna det här konstprojektet för att uppmuntra intresset för rymden och rymdverksamhet. Troligen kommer vi att rikta signalerna mot stjärnbilden Cassiopeia, men på Esrange kommunicerar vi med satelliter och har ingen markutrustning för att nå långt ut i världsrymden, så musiksändningen är en ren symbolhandling, uppger Rymdbolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista