Bengt Niska (s).

Stora besparingar i Pajala

Pajala kommun måste spara pengar, 12 miljoner i år och 13 miljoner under 2009. Det här innebär nedskärningar inom framför allt skola och äldreomsorg. Men ändå ser framtiden ljus ut, då planerad gruvdrift i kommunen kommer att rädda Pajalas ekonomi inom några år, tror Pajalas kommunalråd.

Om hela besparingen skulle tas ut i minskade personalkostnader så rör det sig om mellan 20 och 30 tjänster inom kommunal verksamhet.

Men för att klara ekonomin kommer kommunen, förutom besparingar framför allt på personalsidan, också att låna pengar av staten för att kunna ha kvar en väl fungerande infrastruktur inför framtida gruvetableringar.

Orsaken till Pajala kommuns dåliga ekonomi är utflyttningen i kommunen, som ger lägre skatteintäkter och minskade statsbidrag. Men det är en trend som kommer att vända inom några år, enligt Bengt Niska, socialdemokratiskt kommunalråd i Pajala kommun.

Bengt Niska tror på en ljus framtid inom några år när gruvdriften kommer igång, och säger att gruvorna kan ge 1 000 till 1 500 jobb i Pajala.

– Med flera tusen jobb är det är ett tillskott som helt förändrar våran vardag, säger Bengt Niska.

Det är ett Kanadensiskt gruvbolag planerar att starta två gruvor i Pajala kommun för att bryta järnmalm. Även på den finska sidan planeras en gruva i Kolari.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widén@sr.se

Stig Karlström, SR Sisuradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista