50-miljarderssatsning på vindkraft

Den tyska vindkraftstillverkaren Enercon går in som delägare i Markbygden vind AB, som planerar en stor vinkraftpark i Piteå kommun. Det planeras för 1 100 vindkraftverk i området som ska byggas upp under 10-15 år med en kostnad på 50 miljarder kronor.

- Det är startskottet för det här stora projektet. Att få Enercon, som är en av de största vindkraftstillverkarna i världen som partner är det riktigt positiva. Idag är det i princip två års väntetid på en vindsnurra från det att den beställs, säger Mikael Kyrk, operativ chef och delägare i Svevind som står bakom Markbygden vind AB .

Avtalet om delägarskap undertecknades på tisdagen på Hästberget, som ligger i den så kallade Markbygden väster om Piteå.

Den mängd ström som vindsnurrorna ska producera kan jämföras med vad samtliga vattenkraftverk i Luleälven ger, enligt Mikael Kyrk.

Det var inte alla som var på plats vid undertecknande av avtalet som var glada över den stora industrisatsningen.

- För oss som sysslar med rennäring så finns det en del stora nackdelar, dels med störningar under byggtiden men även alla vägar som ska byggas i området, säger Anders Ruth från Östra Kikkejaurs sameby.

Roger Kvarnström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".