Fjällrävarna blir fler, då är pengarna slut

Läget för fjällräven som är Sveriges mest hotade däggdjur, har förbättrats.  Men framtiden är fortfarande oviss, det visar en ny EU-rapport.

Dåliga lämmelår och konkurrens från rödräv ledde till en kraftig tillbakagång. Men nu har antalet föryngringar ökat tack vare jakt på rödräv och utfordring vid lyorna.

Forskarna har sett en stor skillnad mellan områden med eller utan åtgärder. I Norrbotten gjordes inget speciellt för fjällräven och här blev det två nya kullar, jämfört med Jämtland där det var tio föryngringar.

Men nu är pengarna till det skandinaviska fjällrävsprojektet som jobbat med att rädda fjällrävarna slut och framtiden för projektet oviss då finansiärerna, bland annat länsstyrelsen i Norrbotten, inte gett besked om mer pengar.

Anledningen till att rödräven är ett hot är att rödrävarna tränger undan fjällrävarna högre upp på fjället till områden där de har svårare att föda ungar.

Fakta Fjällräven

Fjällräven (Alopex lagopus) är en av de äldsta däggdjursarterna på den skandinaviska halvön.

Stammen minskade kraftigt till följd av jakt kring förra sekelskiftet. Trots fridlysning 1928, har den inte återhämtat sig. Situationen är densamma i de norska och finska delarna av fjällkedjan, vilket innebär att fjällräven är akut hotad i hela Skandinavien och därmed också inom EU. De nutida hotet mot fjällrävens existens är dels minskad tillgång på föda - under sommaren fjällämmel (Lemmus lemmus) och under vintern renkadaver - dels en ökning av rödrävens antal och utbredningsområde under 1900-talet. Rödräven är en dominant konkurrent om lyor och föda. Den kan dessutom döda både fjällrävsvalpar och vuxna fjällrävar.

Källa WWF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".