Få män som slår söker vård

För att få vård istället för fängelsestraff för män som slår att ge bästa resultat, behövs resurserna sättas in så tidigt som möjligt! Det anser Sven Fredriksson, som jobbar inom frivården i Luleå, skulle öka chanserna betydligt att få fler misshandlande män att sluta slå.  

Sen förra sommaren finns möjligheten i Norrbotten för de män som blir dömda för våld i nära relationer att välja vård i form av utbildningsprogrammet IDAP. Men än så länge är det ytterst få som tar den här chansen. Och för att få fler att välja den här vårdformen bör möjligheten erbjudas redan i samband med att en första polisanmälan görs.

- Jag tror att deras motivation för att göra någonting åt deras beteende är betydligt högre då än ett halvår senare, säger Sven Fredriksson.

Förra året fattade den svenska kriminalvården ett principbeslut om att det i hela landet ska kunna erbjudas män som döms för kvinnomisshandel en chans att förändra sitt mönster av misshandel - antingen som alternativ till ett fängelsestraff eller som komplement till ett traditionellt fängelsestraff. Detta så att gruppen efter avtjänad anstaltstid inte ska gå vidare till nya offer och misshandla igen, eftersom det annars är det vanliga scenariot.

Sven Fredriksson är en av de två utbildare som finns just nu i länet inom det här nya vårdprogrammet, IDAP, Integrated Domestic Abuse Programme som det heter på engelska. Hans erfarenhet är att efter dom och rättegång kan ångern och viljan till förändring ha gått förlorad hos den enskilde. 

Målet på lite sikt, menar frivårdens Sven Fredriksson, måste vara att även åklagare och polis här i Norrbotten, som kopplas in först i en brottsutredning, väl känner till vårdformen - och faktiskt erbjuder den:

- Det tror jag ska vara fullt möjligt att vi kommer i kontakt med männen i ett tidigare skede, säger han.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".