Varning för ficktjuvar

Polisen misstänker att ligor med ficktjuvar är på väg norrut i landet och vill därför varna allmänheten i Norrbotten. Vanliga beteenden är att tjuvarna står nära och noterar koden vid uttag i bankomat. De lyckas sedan på olika sätt distrahera den som tagit ut pengar stjäla plånboken eller bara kortet och länsa kontot.

I ett fall ramlade den ena tjuven omkull. När personen som just tagit ut pengar hjälpte tjuven upp på fötter, passade den andra tjuven på att stjäla plånboken med kort och kod så att de kunde länsa kontot, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Ett annat fall handlar om fingerfärdiga personer som ber att få växla en liten summa pengar, till exempel en tjugokronorssedel i mynt, av någon som just tagit ut pengar.

De är ofta mycket artiga, talar dålig svenska och är välklädda. För att hjälpa till ber de att få hålla i offrets plånbok när de letar mynt att växla till. Samtidigt lyckas de stjäla bankkortet utan att plånbokens ägare hinner se det, med resultat att kontot därefter länsas på alla pengar.

Polisen uppmanar alla att inte låta en främmande person hålla i din plånbok. Om någon står nära dig vid en uttagsautomat ska man vänligt men bestämt be dem flytta sig bakåt. Om de inte respekterar det, bör man avbryta uttaget och välja en annan uttagsautomat.

Slutligen ska man alltid ha sin plånbok under noggrann uppsikt, inte minst om man är med om en ovanlig händelse i nära anslutning till att man just tagit ut pengar. Tänk på att tjuvarna ofta agerar tillsammans.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".