Storsatsning mot våld i Luleå

För att skapa ett tryggare Luleå vill Brottsofferjouren tillsammans med flera andra aktörer att samarbetet mellan företag, organisationer och föreningar ska öka. Därför bjuder man in till en stor temadag senare i höst i Kulturens hus där man hoppas att alltifrån idrottsföreningar till föräldragrupper ska delta.

Målet är en nollvision för våldet, även om Mats Appelgren från Luleåmän för kvinnofrid, inte tror att man kommer lyckas få en stad helt utan våld.

– Precis som Trafiksäkerhetsverket har en nollvision för vägarna, vilket man inser någonstans att det går ju inte, så tror jag ju inte att våldet kommer försvinna. Men om man inte ger en motkraft, så kommer det fortsätta utvecklas till ett ökat våld, tror Mats Appelgren.

Under förra året minskade faktiskt våldsbrotten, särskilt misshandelsfallen ute på stan under helgkvällarna, samtidigt som polisen fler gripanden, och tidigare ingripanden, något som man tror varit det som vänt utvecklingen.

Samarbetet som Luleåmän - nätverket för kvinnofrid, Brottsofferjouren, Luleå kommun och kvinnojouren nu under hösten hoppas ska komma till stånd handlar om på bred front tänka tillsammans och få fram idéer om hur kan man skapa en tryggare kommun. Och samtidigt menar man att det egentligen är många aktörer; alltifrån affärsinnehavare till försäkringsbolag som har mycket att själva att vinna på man kan minska våldet i samhället.

Ingmarie Åberg från personalavdelningen på Luleå kommun tar ett exempel på särskilda trygghetsvandringar som kommunen gjort tillsammans med boende på ett par bostadsområden i stan.

– Man har bland annat röjt på Björkskatan, röjt bort sly som många upplevde var så obehagligt. ”Tänk om någon gömmer sig där?”. Och folk känner mycket större trygghet när man promenerar eller joggar, berättar Ingmarie Åberg.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista