Vårdstrejken: "Vi kom till vägs ände"

Uppdaterad 12:05
Vårdkonflikten är över och senare på torsdagsförmiddagen går länets 300 strejkande vårdförbundsmedlemmar tillbaka till jobbet. På onsdagseftermiddagen tackade nämligen både Vårdförbundets extrainkallade kongress och arbetsgivarparten ja till det bud som medlarna lagt fram.

Avtalet innebär drygt 1 000 kronor mer i månaden under första året, motsvarande fyra procents lönepåslag. Vårdförbundets ursprungliga krav var 1 700 mer i månaden i två års tid.

Andra året ger löneavtalet tre procents lönepåslag, och två procent under tredje året.

Lägstalönen höjs också till 21 100 kronor från den 1 mars 2009.

Vårdförbundets ordförande i länet, Katarina Johansson, är relativt nöjd med det nya löneavtalet, men förstår ändå att många medlemmar kan vara besvikna.

– Vi kom till vägs ände, strejken skulle inte ge något mer.

– Det här ge möjligheterna till bra lokal lönesättning för det är egentligen bara steg som är gjort nu. De garanterade utrymmen är vad som garanteras centralt, sedan ska vi på alla arbetsplatser köra lokala översyner där arbetgivarna ska följa de intentioner och skrivningar som finns i avtalet. Så vi har fått en bra plattform för ett bra lokalt lönearbete.  

Och kravet på 1 700 kronor i påslag ligger kvar, konstaterar Katarina Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista