Vindelfjällets nationalpark, inom bland annat Arjeplogs kommun, föreslås bli Europas största nationalpark.

Arkeologer utforskar Arjeplogsfjällen

I sommar ska helt outforskade områden i fjällen undersökas av arkeologer och viltforskare. Expeditionen är en del av en stor satsning för mer kunskap om det arktiska Sverige.

Ett basläger för arkeologiska utgrävningar och datainsamling för studier av växt- och djurliv kommer att upprättas vid sjön Luspasjaure i Arjeplogsfjällen. Där kommer en högt belägen boplats att grävas ut.

Mellan 14 juli och 22 augusti kommer expeditionen att undersöka relationer mellan fjällvärldens växter och djur, och kopplingen till hur människan har använt markerna genom tiderna. Den tidiga människans bo- och fångstplatser i den arktiska delen av

Sverige är av speciellt intresse för arkeologerna.

- Vi hoppas att sommarens arbeten leder till ökade kunskaper om hur människan nyttjade fjällområdet under förhistorisk tid, säger antikvarie Jans Heinerud.

Även arkeologer, naturgeografer och kvartärgeologer från Stockholms universitet deltar i de vetenskapliga aktiviteterna i fjällen under sommaren. Allt sker inom ramen för Internationella Polaråret 2007-2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".