Knä- och höftoperationer drabbas

Landstingsdirektören i Norrbotten, Elisabeth Holmgren säger att hon är lättad över att vårdstrejken är avblåst. Sedan den 5 maj har över 1 000 planerade operationer ställts in vid länets fem sjukhus. Till det kommer ett stort antal inställda planerade röntgenundersökningar och läkarbesök. Nu väntar köer.

Patientköerna är långa och landstingsdirektören konstaterar att all verksamhet dras igång fortast möjligt på torsdagen, men att många patienter ändå kommer att få vänta ytterligare på operation.

Vilka patienter ska ni prioritera?

– Tyngre kirurgi och ortopedi, samt läkarbesök och röntgenundersökningar. De som har de största behoven måste få komma först, säger landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.

Kan landstinget ta in extrapersonal nu för att lösa propparna som finns i väntetider nu efter strejken?

– Den möjligheten är begränsad, för det är personal och operationassalar och faktorer runt omkring vården som berörs.

- Det är olyckligt att patienter kommer att få vänta ännu ett tag på sin operation, säger hon. Det gäller särskilt tyngre kirurgi som höft- och knäplastiker.

Hur mycket har landstinget sparat på strejken i och med att löner inte har utbetalats?

– Jag vet inte om man kan uttrycka sig på det sättet. För att lönerna som vi inte har betalat ut under perioden ska ju användas till att vidta åtgärder som har blivit inställda. Och avbrott i en planerad verksamhet är aldrig lönsam, summerar landstingsdirektör Elisabeth Holmgren.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista