Skyddsjakt på järv i nationalpark

Naturvårdsverket har godkänt skyddsjakt på en järvhona med ungar i Jåhkågasska Tjiellde sameby. Under våren har fyra föryngringar av järv upptäckts i samebyns året-runt-marker i Sareks nationalpark.

– Vi har analyserat järvens utveckling i området de senaste sex åren, men inte sett någon minskande trend. Det här är en liten fjällsamebyn som inte kan förväntas tåla lika mycket rovdjur som andra större samebyar, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Det är ovanligt att Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på järv och att det får ske i en nationalpark.

– Det ska även vara möjligt med ordnad renskötsel i en nationalpark. Vi bedömer att det inte finns andra skadeförebyggande åtgärder som kan fungera här. Det här är ett litet område i kalvningslandet i utkanten av nationalparken, säger Susanna Löfgren.

Beslutet kommer inte att hota järvstammen i Sverige eller i Sareks nationalpark. Den pågående inventeringen av järv tyder på att stammen kan vara i nivå med riksdagens etappmål, 90 föryngringar. I fjol var det 78 föryngringar av järv.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista