Besvikelse och kritik mot facket

Det var upprörd stämning på Sunderby sjukhus på torsdagskvällen när Vårdförbundet höll informationsmöte om det nya vårdavtalet. Det var en stor samling besvikna medlemmar som samlats för att träffa facket.

Besvikelsen var stor och frågorna många bland Vårdförbundets medlemmar som samlats på Sunderby sjukhus för att diskutera det nya vårdavtalet med ordförande Katarina Johansson. Hon poängterade under mötet att det nya avtalet ger stora möjligheter till förbättringar i den lokala lönesättningen, något som många av medlemmarna hade svårt att tro på och beslutet att avbryta strejken ifrågasattes från många håll.

- De försöker få oss att se framåt men det känns idag inte som att vi har något hopp, det känns ganska lågt, säger Susanne Eklund som är akutsjuksköterska.

Det har funnits en stor stridsvilja bland de anställda och många hade kunnat fortsätta strejken.

- Vi som har strejkat tyckte att nog kunde vi fortsätta. Det fanns en stridsvilja och vi kände nu eller aldrig, säger Irene Brännmark, enhetschef på medicinavdelningen vid Sunderby sjukhus.

Irene Brännmark, som varit uttagen i strejk, tror nu att misstron ökar mot facket.

- Jag tror att många gått in och ut ur facket, rent känslomässigt men sedan får man ju se, det är ju inte säkert att det blir bättre heller, säger Irene Brännmark.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista