Färre direktflyg med ny upphandling

Det kan bli glest med direktflyg mellan Arvidsjaur och Stockholm till hösten när flygbolaget Next Jet tar över flygtrafiken. Några större flygplan under högsäsong från Arvidsjaur blir inte möjligt med den nya flygoperatören.

- Det tror jag inte man kan räkna med på det sättet, utan det här bolaget har tillstånd för den kapaciteten. Jag tror inte man kan räkna med någon annan trafik med större kapacitet än det som de här flygplanen medger, säger Pär-Åke Westin som är avtalsansvarig för Rikstrafikens upphandling.

Flygplanen kommer att ha 68 flygstolar och mellanlandar i Lycksele på färden mellan Arvidsjaur och Stockholm. Rikstrafiken kräver den här mellanlandningen för att flygbolaget ska kunna tillgodoräkna sig flygturen och hålla sig till avtalet med Rikstrafiken.

- Man ska mellanlanda i Lycksele på väg norrut mot Arvidsjaur och på samma sått i södergående tur från Arvidsjaur. Den flygplats som hoppas över får man inte tillgodoräkna sig som en producerad tur till Arlanda och inte heller de stolar som skulle vara hänförda till den flygplatsen, säger Pär-Åke Westin.

En större kapacitet under högsäsong anses nödvändigt i Arvidsjaur och Ralf Lundberg som är flygplatschef i Arvidsjaur säger att han har fått information från det tillträdande flygbolaget om att direktflyg till Stockholm kan sättas in utanför avtalet.

- Vi har inte fått löfte om direkttrafik men vi har fått löfte om att de ska titta på, och lyssna på, vad vi har för åsikter om just den saken, säger Ralf Lundberg.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista