Länsstyrelsen tillbakavisar kritik

Forskare kritiserar länsstyrelsen i Norrbotten för att inte vilja fortsätta det framgångsrika skandinaviska fjällrävsprojektet som avslutats i år. Men Fältchefen på länsstyrelsen tillbakavisar kritiken med att frågan om fortsättning inte kommit upp.

Det skandinaviska fjällrävsprojektet är ett samarbete mellan forskare, länsstyrelser i fjälllänen och naturvårdsverket. För att få en större fjällrävsstam så har rävar stödmatats, och fjällrävens fiende rödräven har skjutits av.

Tillsammans med god tillgång på fjällrävens naturliga föda, fjälllämmeln har stammen ökat. Men fortfarnade är stammen liten och sårbar. Forskare knutna till projektet hävdar att Länsstyrelsen i Norrbotten inte vill vara med på en fortsättning, och att länsstyrlelsernas medverkan är nödvändig för att kunna genomföra stödinsatser.

- Det stämmer inte, vi har inte fått den här frågan, och när vi får den kommer vi att behandla den och ge ett svar, säger Carina Lövgren, fältchef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista