Nya tag med ny jaktutredning

Regeringen har fattat beslut om att tillsätta en ny utredning om en förbättrad älgförvaltning. Detta efter att den första utredningen som tillsattes blev klar under förra året och fick mycket kritik från markägare och jägare.

Björn Sundgren på Jägareförbundet säger att den förra var en katastrof och nu hoppas han på ett bättre resultat.

Det var i september förra året som den förra utredningen överlämnades av enmansutredaren jan hyttring. En utredning som kritiserades från många håll. Kritiken gjorde att regeringen beslutade om att tillsätta en ny utredning som ska vara klar den 1 maj nästa år.

Utredningen ska bland annat försöka hitta lösningar på där älgstammen på lång sikt är i balans med betesresurserna. Men också lämna förslag om förändringar eller förenklingar som behövs för att skapa en lokal förvaltning och det är en av de viktigaste punkterna enligt Hans Djurberg som är ordförande i markägargruppen som innefattar i princip alla markägare både storskogsbruk och privata markägare.

- Utredningen bör verka för att älgförvaltningen bör vara baserad på fakta och att den är regional och lokalt förankrad, säger Hans Djurberg.

Nuvarande system för samråd om älgjakten ska ses över. Utredaren ska vidare föreslå vilka underlag som bör ligga till grund för beslut om hur många älgar som får skjutas samt i vilka former besluten bör fattas.

- Älgen är vårt största däggdjur och en del av vår fauna som har stor betydelse för jakt, rekreation och även försörjning. Den påverkar också skogsbruket genom betesskador. Därför är det viktigt att vi har en förvaltning som tar hänsyntill de olika behov och intressen som finns, säger Jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

FAKTARUTA OM ÄLGJAKT:

Drygt 200 000 svenska jägare ägnar sig åt älgjakt varje höst. Det skjuts årligen drygt 80 000 älgar med ett köttvärde på ca 500 miljoner kronor. Jakten bedrivs huvudsakligen inom särskilda licensområden som registreras av länsstyrelsen. Det finns ca 27 000 sådana områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista