Chefer har snabbaste löneutvecklingen

Löneökningen bland anställda i landstinget i länet de senaste åren varierar kraftigt. Verksamhetschefer inom landstinget har höjt sin lön med 30 procent, till en medellön av 72 100 kronor per månad. Medan enhetschefer och sjuksköterskor har haft löneökningar på 24 procent.

Under avtalsrörelsen och vårdstrejken har sjuksköterskorna i Norrbotten ofta fått höra att de har haft en bra löneutveckling de senaste åren. Innan de nya lönerna kommer visar det sig att sjuksköterskorna har haft en löneökning på 24 procent sedan 2002. Enhetschefernas löneökningar ligger på samma nivå. Men verksamhetscheferna har ökat sin lön mest, med 30 procent på sex år.

- Vi har haft en hyfsad löneutveckling om man tittar på procent, säger sjuksköterskornas representant, Vårdförbundets ordförande i Norrbotten Katarina Johansson. Men ser man det i kronor så är det inte mycket pengar i ökning. Vi har ju stora grupper medlemmar, med tre års utbildning som tjänar under 21 000 kronor.

Alla siffror gäller innan det nya avtalet går igenom. Från mars 2009 ska lägstalönen ligga på 21 100 kronor.

Sjuksköterskornas närmaste chefer på avdelningarna är enhetscheferna. De har en medellön på 33 200 kronor i månaden, de flesta av dem tillhör Vårdförbundet eftersom de är sjuksköterskor i botten. Deras löneökningar ligger på samma procentuella nivå som sjuksköterskornas.

Men går man upp ett steg till deras chefer, verksamhetscheferna, som är vårdcentralchefer eller ansvariga för olika områden, exempelvis kvinnosjukvård, allmänkirurgi, rehab eller psykiatri, då hamnar man på en medellön av 72 100 kronor per månad.

Verksamhetschefernas löner har ökat med 30 procent på sex år. Det vill säga sex procent mer än sjuksköterskornas.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista