Företagsfusk med fakturor

Småföretagares fusk med manipulering av fakturor för att göra privata inköp avdragsgilla har blivit mer avancerat. I norra Sverige har två tredjedelar av de granskade småföretagen fuskat, men det är färre än riksgenomsnittet.

Det är skatteverket som gjort en riksomfattande granskning av småföretagens fusk med fakturor. Fusket går till så att företagaren köper saker för att använda privat, men ber försäljningsstället att skriva något annat på fakturan. Efter det kan företagaren dra av den inköpta varan på sitt företag.

I norra regionen, det vill säga de fyra nordligaste länen, har två tredjedelar av dom företag Skatteverket valt att kolla fuskat och nu belagts med upptaxering. Fusket har blivit mera avancerat och kräver större teknisk kompetens idag än tidigare, enligt Günther Björklund är revisionssektionschef på Skatteverket.

Eivor Jonsson som tillsammans med maken tidigare drev bensinmack i Adak i Malå kommun var då och då med om att få förfrågningar från kunder om att ändra i fakturan.Men det var inte svårt att säga nej, säger hon:

- Jag får ingen ekonomisk vinning av att göra om fakturor, utan den får kunden. Men en del kanske tänker att det inte spelar någon roll, och är rädd om kunden.

Enligt Günther Björklund krävs det tekniskt kunnande för att kunna ändra varubeteckning i dagens kassasystem.I hela landet har man kontrollerat 660 fåmansföretag som man misstänkt har fuskat på det här sättet.

80 procent av dem hade fuskat så att det ledde till upptaxeringar, i en del fall brottsanmälningar.

I den norra regionen är utfallet lite lägre. Här har 66 procent av de kollade företagen fått backning, och granskningen har lett till 31 brottsanmälningar.

Peter Öberg 

Jenny Sanner Roosqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista