Ylva Swedenborg.

Ny styrelse för filmpoolen

Filmpool Nord, som ägs av Norrbottens kommuner och landsting, har utsett ny styrelse på sin bolagsstämma. Nya i styrelsen är Ylva Swedenborg, välkänd pr-kvinna i filmbolag och Eva Qvist, tidigare kommunchef i Arjeplog, numera egenföretagare.

Filmpool Nord omsatte förra året 26 miljoner kronor till filmproduktion, vara 16 miljoner kronor gick till långfilmsproduktion. Nästan alla filmer görs i samarbete med andra bolag, som går in med mer pengar.

Andra invalda i styrelsen: Jan Palo, reklamman, Luleå som också rekommenderas till ny ordförande. Nina Sjömark, marknadschef Acusticum, Piteå och Kenneth Nilsson, syo-konsulent, Kiruna, tidigare ordförande i styrelsen.

Ägarna, kommuner och landsting, har i år ökat ägartillskottet och bidrar med totalt 17 miljoner kronor. Filmpoolen får också pengar från kulturdepartementet och Svenska Filminstitutet. Tillsammans med andra filmbolag och SVT, finansierar filmpoolen sina produktioner.

I en lång tv-serie som Höök-serien exempelvis, som också finansieras av filmbolag och SVT, räknar kommuner och landsting med att få tillbaka hälften i form av att filminspelningarna genererar hotellnätter, catering, och ger turismeffekter i Norrbottens kommuner. Det innebär cirka 20 miljoner kronor till kommuner och landsting eftersom Höök-serien har en budget på runt 40 miljoner kronor.

Filmpool Nord är i dag sveriges andra största filmproduktioncentrum efter Film i Väst i Trollhättan.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".