Mindre intresse för fjärrvärme

Antalet kunder som efterfrågar fjärrvärme i Gällivare minskar något. Det är framför allt den långsamma utbyggnadstakten och andra uppvärmningskällor som är orsaken till att färre väljer att ansluta sig till fjärrvärmenätet.

– Det är en stor efterfrågan på fjärrvärme, men den är samtidigt något lägre än den har varit tidigare år, det kan man nog säga. Folk tycker att de får vänta länge på sin fjärrvärme och det beror i sin tur på att vi inte har resurser att bygga hur stora etapper som helst, säger Krister Åhlin som är konsult vid Gällivare värmeverk.

Enligt aktuella planer kommer det att dröja till år 2010 innan fjärrvärmen är nästan helt utbyggd i tätorterna.

Gällivare värmeverk kommer att bygga ett nytt kraftvärmeverk för 350 miljoner och enligt Krister Åhlin påverkas inte utbyggnaden av att färre kunder ansluter sig till fjärrvärmen.

– Den här verksamheten ska bära sig, inte på höjda taxor utan på att vi ska producera el som ska säljas på den öppna marknaden, på elbörsen. Med de prisnivåer som vi har i dag ska det här vara lönsamt. Man ska kunna räkna hem det här annars skulle vi inte kunna göra det. Sannolikt skulle många då säga upp sina avtal och då kommer man in en ohållbar situation, menar han.

Det var för 31 år sedan, 1977 som den första fjärrvärmekunden anslöts. Idag använder värmeverket 75 - 80 procent torv att elda med, resten är olja och träpellets.

Från årsskiftet har priset på fjärrvärme i Gällivare höjts med 10 öre per kilowatt. Största delen åtta öre är på grund av att torven har belagts med en koldioxidskatt.

– Beroende på hur bränslepriserna utvecklas så kan vi blanda och ändra mixen så att vi får ett gynnsammare prisläge, säger Krister Åhlin.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista