Berggrunden ska undersökas i bland annat Överkalix.

SGU kartlägger berggrunden

Från början av juni till slutet av september kartlägger geologer och geofysiker från Sveriges geologiska undersökning, SGU, berggrunden i delar Norrbotten. Syftet med att kartlägga berggrunden är att skapa geologiska kartor och databaser, främst för prospektering efter malmer och industriella mineral.

Undersökningarna som görs ska bland annat visa vilka bergarter som finns i området och hur de har bildats och förhåller sig till varandra.

Anledningen till det stora intresset är att här finns Sveriges äldsta bergarter och spår av jättesprickor i jordskorpan.

Berggrunden i mellersta Norrbotten uppvisar en stor spännvidd i både bergartstyper och bildningsåldrar. I närheten av undersökningsområdet finns Sveriges äldsta bergarter, som har bildats för cirka 2,7 miljarder år sedan, men här finns också gott om betydligt yngre bergarter.

De områden som berörs är delar av Gällivare, Haparanda, Övertorneå, Överkalix och Pajala kommuner.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".