S och mp i samarbete i Luleå

Socialdemokraterna och miljöpartiet i Luleå har nu gjort upp om en gemensam budget för nästa år och två år framåt. Det är inte första gången som partierna samarbetar i budgetfrågor, och längre fram kan båda partierna tänka sig att den här budgeten leder fram till ett konkret samarbete i nästa val.

– Vi har inte bestämt någonting, men det här är ju steg för steg, men jag tycker att det skulle vara väldigt spännande att ha ett utvecklat samarbete med socialdemokraterna. Och det verkar ju att vi kommer ju överens just nu, konstaterar gruppledaren Annika Eriksson (mp).

Handlar det också om att ni vill förbereda er för att ställa upp gemensamt inför nästa kommunval?

– Ja, jag har ingenting emot att vi kan ha den idén i tanken åtminstone, säger kommunalrådet Karl Petersen (s).

Det budgetsamarbete som det två partierna presenterade under måndagen handlar om ”gröna satsningar”. Åtminstone är det de delarna som båda partierna väljer att hålla fram i det gemensamma förslaget; kollektivtrafiken i Luleå ska byggas ut, spaden ska sättas i jorden för helt ny en biogasanläggning för fordonsbränsle, ett område för att bygga lågenergihus ska planläggas.

Det är gruppledaren för miljöpartiet i kommunfullmäktige, Annika Eriksson, som är den som sökt samarbetet med de styrande socialdemokraterna. Socialdemokraterna som efter förra valet egentligen har egen majoritet.

Hon menar att den här budgeten blir ett test för kommande samarbeten.

Börje Lööw (v) är inte imponerad av utspelet:

– Miljöpartiets inflytande är lika med noll, det enda avtryck som de gör är rumpavtryck i Karl Petersens knä. En promille av den samlade budgeten är en droppe i havet, säger han.

Sedan menar han att budgetöverenskommelsen i Luleå innebär nedskärningar på skolan på bortåt 50 miljoner de kommande åren enligt skolförvaltningen egna uppgifter. Nedskärningar som vänstern tydligt är emot och som Börje Lööw tror kan försämra chanserna för ett konstruktivt samarbete mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista