Flygbolaget tvingas betala i förskott

Uppdaterad 07:05
Flygbolaget Nordic Airways som just nu trafikerar linjen Gällivare-Stockholm måste från och med den 16 juni betala 100 000 kronor per vecka i förskott för att få fortsätta att trafikera Gällivare flygplats. Det beslutade en enig kommunstyrelse i Gällivare på måndagen.

Från och med den 16 juni kommer det att göras en avstämning månadsvis då skillnaden mellan erlagd summa och faktiska kostnader regleras.

En eventuell överdebitering från kommunens sida skall i första hand avräknas mot bolagets tidigare skuld till Gällivare kommun.

Enligt kommunalrådet Tommy Nyström (s) har bolaget en skuld på drygt 2 miljoner kronor till kommunen. De betalar heller inte nu gällande räkningar till flygplatsen.

Även Nordic Airways tidigare skulder till kommunen ska regleras med veckovis förskottsbetalning, där den totala summan fördelas på de veckor som återstår fram till att avtalet med Rikstrafiken upphör.

Beslutet är fattat mot bakgrund av att amorteringen enligt den tidigare upprättade avbetalningsplanen uteblivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista